Scurt Istoric

Istorie Decembrie 9, 2014

Ridicată în anul 1830-1831, de către vrednicul de pomenire COSTACHE CATICHI - din Iași, și sfințită în același an.                             

Reparata in anul 1847 de IORDACHE MICLESCU si resfintita de I.P.S Mitropolit Sofronie Miclescu pe 30 iunie 1875,pr.paroh fiind Ghe.Brinza            

Biserica a folosit ca locas de inchinare si pentru crestinii din satul Forasti(care a fost filie pina in anul 1994).        

In timpul celui de-al doilea razboi mondial biserica a suferit in urma bombardamentelor,dar a fost deposedata si de obiectele de valoare,instalindu-se in ea un mic spital de campanie.                                                             

In 1950 biserica a fost inzestrata cu vesminte,obiecte si carti de cult.In 1957 au inceput reparatia bisericii interioare si exterioare,pe catapeteasma veche s-a pictat din nou icoanele de catre pictorul ZMEUL din orasul Roman. La 27 octombrie 1957 ,a fost resfintita de catre un sobor de preoti in frunte cu protopopul Gheorghe Bariz,de la raionul Tg-Frumos,in calitate de delegat al Mitropoliei,pr.paroh fiind Teodor Hancheivici si ierodiacon Casian Gafencu de la Manastirea Neamt.       

Cu data de 1 decembrie 1978,a fost numit preot Aioanei Ionica (din loc.Poiana Teiului,jud.Neamt).In 1980 Pr.Aioanei a inceput lucrarile de pictura la biserica fiind finalizate in anul 1987.

In anul 1996 ,filia Gropnita devine parohie ,iar pr.slujitor va fi numit Iftime Mihai din Iasi proaspat absolvent al teologiei pina in anul 2000 ,cand pr.Iftime se va transfera la parohia Romanesti,protopopiatul Hirlau si in locul sau va fi numit pr.Maftei Mihai.Sub pastorirea pr.Maftei Mihai, parohia a desfasurat ample lucrari atit pe plan spiritual cit si gospodaresc (ridicare casa parohiala,casa sociala,mai multe troite in parohie cu ajutorul enoriasilor,dobindirea terenului agricol,cateheze,slujbe misionare,pelerinaje).